Af Lone Antonisen udgivet i kattemagasinet 01/2013
Ordet ragdoll betyder egentlig kludedukke. Når ragdollen løftes op, har den en evne til at slappe af, deraf navnet ragdoll. En myte siger, at den ikke kan mærke til smerte.
Den myte er dog ikke hold i, idet katten, såvel som andre racer, er bevidst om, når noget gør ondt. Den har sin egen vuggende gang. Når den lægger sig, er det med skuldrene først. Den smider sig ofte på gulvet den søger ikke primært højderne. Det er en rolig kat, men forstår dog at bruge sin stemme, når den skal tigge eller fortælle én noget.
Katten findes i 3 varianter
Colourpoint:
Points: Hovedet, ører, ben og hale skal være farvede.
Kropsfarven ønskes lysere end points farverne.
Næsespejl og trædepuder i overensstemmelse med denne.
Mitted:
Points undtagen hagen og benene som ved colourpoints.
Der ønskes en hvid stribe på hagen, der går hele vejen langs maven til genitalierne og må ikke være brudt.
Hvide ”handsker” på forbenene bagbenene hvide til knæet .
Der ses ofte en hvid ”blaze” på næsen.
Bicolour:
Points farver: ører, hoved og hale.
Der ønskes et omvendt ”V” i hovedet, så symmetrisk som muligt
Benene ønskes hvide.
Maven ønskes uden farvede pletter.
Hvide pletter på ryggen er tilladte.
Kropsfarven lysere end points farverne.
Næsespejl og trædepuder ønskes lyserøde.
Farver
Farver er i blå, brun (seal), lilla, chokolade, cream og rød.
Cream & Rød er kommet til senere. Disse er først godkendt samtidig med tortie samt tabby varianterne ( 2005 )
I alt er der 20 farver med 60 varianter.
Godkendt i Fife
Bicolour i 1992
Colourpoint i 1997
Mittede i 1999
I 1981 blev de første Ragdolls importeret til England og Tyskland.10 år senere kom den første til Sverige og i 1992 til Norge. På samme tid importeredes den første Ragdoll til Danmark.
Ragdollens temperament og sind
Ragdollen er det folk ofte kalder den ”den blide kæmpe” med den fine stemme. Det er en godmodig kat, som blandt andet er meget børnevenlig, ligesom den er særdeles god til at tilpasse sig nye omgivelser. Oftest er det sådan, at Ragdollen opfattes som en hund i forklædning. Den kan finde på at sidde ved døren og knurre, når uventede gæster melder deres ankomst.
Ragdollen følger som regel sin ejer i alt, hvad denne foretager sig. Den er uhyre hjælpsom med alt, om det er ved pc´en, kan den lide at ligge på tastaturet. Når opvaskemaskinen skal fyldes, er det med eller uden kat, eller en gave der skal pakkes ind, så deltager katten meget gerne. Den er god til at lege. En af favoritterne er at apportere f.eks. en bold, for at give den til ejeren, så legen kan fortsætte. Ragdollen er både en klog og meget tillidsfuld kat. For eksempel kan man gå tur med den i sele. Katten holder også meget af at være ude i en voliere eller indhegnet have. Man skal ikke lade katten gå frit, da den let kan følge med andre mennesker. En ting den ikke kan lide er lukkede døre, da den gerne vil færdes frit efter sin ejer.
Pleje af Ragdollen
Ragdoll katten kræver ikke den store pleje i det daglige, da dens pels er uden underuld, og derfor filtrer denne ikke. Men det er en god ide at børste den et par gange om ugen, så alle de døde hår kommer af, og den derved fælder
mindre. En eventuel vask af katten er også en kæmpe hjælp. Ikke blot får man en dejlig velduftende kat, men man får også vasket alle døde hår af. Hellere lidt hår i afløbet der lige er til at fjerne, end man skal af sted til dyrlægen med en kat der måske har en kæmpe hårbolle, den ikke kan komme af med
Desuden er det vigtigt for pelsen, at katten også fordres med et godt premium
foder. Som tilskud til tørfoderet kan der gives kogt kylling, fisk eller vådfoder fra dåse. Dog skal man ikke vende katten til vådfodret. Det kan i mange tilfælde give en meget ildelugtende kattebakke. Ørerne skal efterses og renses med en våd vattampon på øreflippen. Øjnene ses efter, måske er der lidt snavs i dem. Klip kattens klør efter behov. efterse tænder, tandkød og mundhulen – vend katten til alt dette fra den er killing. Til en udstilling kræves mere forberedelse af katten.
Sygdomme hos Ragdoll
Der er ingen racespecifikke sygdomme, men der testes dog for HCM (fortykkelse af hjertemuskulaturen) samt for PKD
(cystenyrer). Test for HCM og PKD kan være en DNA test eller blodprøve foretaget af en dyrlæge, men endnu anerkendes dog DNA test foretaget af ejeren selv. Scanning ved autoriserede dyrlæger kan også anbefales. Der kan anvendes forskellige laboratorier, eksempelvis Laboklin, som er hjemmehørende i Tyskland, men der er mange på verdensplan, der kan lave disse prøver.
Specialklub for racen
Ragdollen er ikke den største race antalmæssigt i Danmark. Derfor blev der i 2008 lavet en interessegruppe kaldet ”Ragdoll Vennerne”, som blev lavet af Lone Antonisen på manges opfordring. Dette var et samlepunkt for opdrættere, og for dem der bare havde interessen for racen. Interessen voksede sig meget hurtig så stor, at man kunne se, at det sagtens kunne danne sig grobund for en specialklub. Da der igennem årene havde været forsøgt at danne en klub, blev dette kun til snakken. Interessen var der, men ingen havde rigtig lyst til at tage teten for dannelsen. Dette blev dog gjort i august 2011, og klubben blev en realitet. Klubben vokser og vokser, da vores race er utrolig populær. Dette til glæde for alle Ragdoll ejere i det ganske land. Klubben prøver at nå ud til så mange som overhovedet muligt, store som små. Arrangementerne der bliver arrangeret, er for nye som garvede, samt en del sociale arrangementer – så som påskefrokost, Oktoberfest, Vaskedag etc. Alle arrangementer kan se på klubbens hjemmeside www.ragdollklubben.dk